Hva er grammatisk korrelasjon?

At noe er korrelert, betyr at det henger sammen, at det er samsvar: Som filmstjerne var Greta Garbo verdenskjent.

Her er det samsvar. Filmstjerne og Greta Garbo er samme person, grammatisk er det en korrelasjon. det samme. Det samme her: Som privatperson var Greta Garbo en gåte.

Men i dette eksemplet fra NRK blir det feil:

Som det siste gjenværende bygget fra OL i Oslo i 1952 ønsker byantikvaren å bevare Jordal Amfi og bruke det som en kulturarena. 

Det siste gjenværende bygget samsvarer ikke med subjektet byantikvaren så her blir det full krasj. Byantikvaren og det siste gjenværende bygget er to helt forskjellige ting. De samsvarer ikke, og vi mangler altså grammatisk korrelasjon.

Den enkleste løsningen er å dele innholdet i to enke helsetninger:

Jordal Amfi er det siste gjenværende bygget fra OL i Oslo i 1952. Nå ønsker byantikvaren å bevare det og bruke det som en kulturarena. 

I et nyhetsbrev fra Bukta.no, fant jeg en tilsvarende mismatch, litt mer finurlig og vanskelig å oppdage, anført av en presens partisipp, nemlig beliggende:

Beliggende på Sørenga, rett ved spissen av Sørengkaia, kan du finne ro og slappe av med den maleriske utsikten der vannet møter Ekeberg og fjorden.

Men er det du, altså leseren, som er beliggende ved spissen av Sørenga? Presens partisipp kan noen ganger føre til tvetydighet eller forvirring, spesielt når det ikke er tydelig hvilket substantiv det refererer til. Her kan det være uklart om det refererer til kafeen eller til leseren. For å unngå misforståelser, kan være å droppe presens partisipp, som i seg selv kan virke litt gammelmodig. Trolig er det brukt for å forsøke å gjøre teksten litt fjongere og mer eksklusiv, men rent grammatisk blir det feil.

Det skal være samsvar mellom verb og subjekt. Jeg kan for eksempel si: Drikkende en kaffe på Kafe Eden ytterst på Sørenga fant jeg roen og kunne slappe av med osv. Men det høres kunstig ut, omtrent som: Skrivende disse linjer reagerer jeg på den litt oppstyltede skrivestilen.

Da er det enklere å starte på en helt vanlig helsetning med subjekt og verb: Eden Kafe ligger rett ved spissen av Sørengkaia. Her kan du finne ro og slappe av osv. Det enkle er ofte det beste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
Verified by MonsterInsights