Hva starter du en tittel med?

Hvem er nå dette? I dag dumpet nyhetsbrevet fra forskning.no ned i postkassen, som det gjør hver eneste dag. Men denne gangen stoppet jeg opp, for her var det en tittel som var som bestilt til en analyse, nemlig:

«Vil revolusjonere kunstig intelligens med norsk oppfinnelse».

Jeg lurer med en gang på hva som er subjektet, altså hvem er det som vil? Er det Støres regjering i kraft av den nye forskningsministeren? Er det Telenor? og hvem er nå mannen på bildet? Her ringer det ingen bjeller.

Svaret er ingen av dem, men en professor ved universitetet i Agder som få mennesker har hørt om. Med andre ord helt uinteressant som subjekt, det ville i så fall vært:

«Ole-Christoffer Granmo vil revolusjonere kunstig intelligens med norsk oppfinnelse».

Som vi ser er dette ingen god tittel, fordi professoren ikke er kjent nok. Bare «professor» er heller noe poeng i seg selv.

Et utelatt subjekt tyder på at subjektet i seg selv er mindre interessant, og da er det heller ingen god ide å utelate det. Hva med å finne et annet subjekt?

La oss dissekere tittelen ord for ord. Vil er et hjelpeverb og ikke særlig interessant i seg selv. Det er derimot verbet det skal hjelpe, nemligrevolusjonere. Så la oss heller strykevil som første ord og se hvordan vi kan brukerevolusjonere kombinert med et annet og mer meningsbærende subjekt.

I ingressen står det følgende: «Kunstig intelligens er en klimaversting, diskriminer og er vanskelig å tolke. En metode som er inspirert av de gamle grekere kan være løsningen.»

Metoden vi snakker er altså den norske professorens løsning. Dermed kan vi snu på flisa og skrive en tittel som tar utgangspunkt i dette:

Norsk oppfinnelse kan revolusjonere kunstig intelligens.

Dette er en rikstittel. Hadde jeg vært journalist i en lokalavis  på Sørlandet ville jeg jeg heller ha fått frem subjektet.:  UiA-professor kan revolusjonere KI.

Med litt søking på Google fant jeg ut at  professoren er oppvokst i Skien, og hadde jeg vært journalist i Varden eller TA, måtte tittelen blittSkiens-professor kan revolusjonere KI.

Med andre ord: Tenk på hva du starter tittelen med – og start for all del aldri tittelen med noe så fantasiløst som et hjelpeverb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
Verified by MonsterInsights